• Bas Gremmen

Wonen boven Winkels, Koediefstraat 3 Den Haag (2002-2007)


In het midden van de Koediefstraat was jarenlang een gapend gat in de gevelwand. Een brand heeft daar ooit een aantal kleine panden in de as gelegd. Deze zijn echter nooit meer herbouwd. De eigenaar van de panden kon naar eigen zeggen niets ondernemen aangezien een van de panden aan de Korte Poten een zij-achter uitgang in de Koediefstraat had. Hierdoor was het niet mogelijk een grotere ontwikkeling te plegen. Deze situatie bestond in 2001 al zeker 20 jaar. De beide eigenaren van de stukken grond zijn in die tijd nooit tot een overeenkomst gekomen. Op verzoek van de toenmalige wethouder met de binnenstad in zijn portefeuille, Bruno Bruins, hebben we bemiddeld tussen beide eigenaren. Het resultaat was dat dat er een grondruil heeft plaatsgevonden nadat voor beide eigenaren een bouwvergunning werd verleend voor beide planontwikkelingen.

Een van deze planontwikkelingen was het in eerste instantie weer bewoonbaar maken van Koediefstraat nummer 3. Dit pandje was onderdeel van de ruil. Maar dit gaf ook de mogelijkheid voor een ontsluiting van de verdiepingen via de achterzijde. Een belangrijk gegeven om de etages boven de winkels aan de Korte Poten weer bewoonbaar te maken als zelfstandige woonruimte. Door deze ingreep was het mogelijk om vijf panden aan de Korte Poten een eigen ingang te geven met een adres aan de Koediefstraat. We hebben vervolgens Korte Poten 13 en 17 verbouwd. De eigenaren van Korte Poten 19 zijn op een later moment zelfstandig aangesloten op deze nieuwe ingang.

Bij de renovatie van de Koediefstraat hebben we begane grond naar achteren uitgebouwd als bedrijfsruimte. Dit zou vervolgens als woonstraat fungeren naar huisnummer 13. De eerste en tweede verdieping van het piepkleine pandje (ca 25 m2 bruto per laag) hebben we uitgebreid met een uitbouw van ca 15 m2, waardoor een appartement kon ontstaan van ca 78 m2. Deze ingrepen waren relatief groot voor deze projectontwikkeling waardoor we besloten hebben de voorgevel minimaal te restaureren om kosten te besparen.

Bij dergelijke projecten is het erg belangrijk om in ieder geval de toegang tot de woningen te realiseren. Doorgaans is dat maar éénmaal mogelijk als alle partijen mee werken in de realisatie er van. Andere bouwkundige en architectonische ingrepen kunnen altijd later worden uitgevoerd als dat nodig is.

Gelijk met de verbouwing van Koediefstraat 3 konden we ook beginnen aan de herinrichting van de Korte Poten 13. Hier met name een ingreep in de plattegronden om de voormalige antiekwinkel over drie etages opnieuw in te delen als twee appartementen, maar nu met een ingang aan de achterzijde! Dat betekende dat de trap van de winkel naar de eerste verdieping kwam te vervallen.

Enige tijd later was het de beurt van Korte Poten 17 om deze aan te sluiten aan dit wonen boven winkels project. Van de complex bovenbouw met een aantal lage verdiepingen hebben we een prachtige appartement gerealiseerd met twee slaapkamers een ruime woonkamer een woonkeuken met een hoog plafond aan het zonnige binnenterrein. Helaas hebben we geen foto’s van het interieur kunnen maken na oplevering, de woning was spoedig verhuurd!

Aan de woonstraat hebben we een serre toegevoegd als entreepartij van de woning

#WonenbovenWinkels #Woonhuis

97 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn