• Bas Gremmen

Woonhuis Rotterdam (2000)


In dit woonhuis waren nog een heleboel fraaie en originele elementen aanwezig. Een prachtige houten vloer, mooie binnendeuren en betimmeringen in de gangen. Ook het trappenhuis was nog steeds origineel. Minder fraai waren de installaties van het huis en de in de jaren ’70 gerenoveerde badkamer en keuken. Dit hebben we samen met de opdrachtgever grondig aangepakt.

De installaties zijn voor een groot deel vernieuwd. Voor de badkamers en keuken hebben we een nieuw ontwerp gemaakt. Centraal in deze ontwerpen zijn de toepassing van gepolijst beton voor het aanrechtblad en de wastafels in beide badkamers. Bladen en wastafels zijn allemaal uitgevoerd door de firma Cristofolie uit Den Haag. De samenstelling van het terrazzo bepaalt het uiteindelijke beeld. Hier is gekozen voor zwart cement met een toeslag van normaal grind.

In de keuken en de eerste badkamer is dit terrazzo gecombineerd met teak gefineerde elementen. In de keuken zijn de fronten wit gespoten en hebben de kasten en of laden plaatselijk een oranje binnenzijde als accent.

Het tegelwerk in de badkamer is uitgevoerd in het Vogue systeem, inclusief de hoek- en plintstukken. Een prachtig manier om de badkamer een strakke én afgeronde aanblik te geven. Het oppervlak van de tegel is niet geheel strak, waardoor het geheel ietwat nonchalant oogt. In combinatie met het beton met de afgeronde kanten een fraaie combinatie.

Anno 2016 blijkt alles er nog uit te zien zoals we het hebben achtergelaten. Er is door de opdrachtgever vakkundig onderhoud gepleegd aan de onderdelen die dat nodig hebben. Een lastig detail blijkt de wastafel en het aanrecht. Het gepolijste beton is natuurlijk niet helemaal ongevoelig voor wasmiddelen en of tandpasta. Dat is nu ook wel zichtbaar. Door de firma Cristofolie is een reparatie gedaan aan de korfplug van het aanrecht. Ter plaatse was wat beton verdwenen door aantasting.

De fronten van de keuken zijn in de tussentijd overgeschilderd om de zichtbare verkleuring en beschadigingen van het spuitwerk teniet te doen. Dat is een nadeel van spuitwerk. Een HPL kunststof front zou hiervan minder last hebben gehad, maar ook dan kunnen beschadigingen ontstaan door stoten. Het tegelwerk ziet er nog perfect uit, dat is niet alleen goed aangebracht, maar ook het glazuur van het tegelwerk is van hoge kwaliteit. Hooguit kun je in de keuken, in aansluiting op de tuin, lichte sporen zien van slijtage. We hebben daar, om esthetische redenen dezelfde tegel gebruikt als in de badkamers. Tegels die iets minder geschikt zijn voor het intensievere gebruik in de keuken.

#Woonhuis #Herindelinginterieur #Badkamer #Keuken

43 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn