• Bas Gremmen

1998 Jaagpad Rijswijk


Dit is een van mijn projecten die uiteindelijk toch niet doorging. Niet omdat het plan niet goed was, niet omdat de gemeente dwars lag, maar gewoon om het feit dat de tijdelijke woning, die de eigenaren gingen bewonen nadat het oude huis was gesloopt, zo goed beviel dat ze besloten er helemaal van af te zien en hun geld te gebruiken om te gaan reizen. Deze woning lag naast de oude woning. Op de foto ziet u een wit huis met achtergelegen bedrijfsruimten en deze zijn gesloopt. Daarnaast ligt een bakstenen huis uit de jaren zeventig dat fungeerde als tijdelijke woning.

Dat is nooit een makkelijke beslissing, maar wel een moedige. Temeer omdat het proces al ver gevorderd was, de vergunning was verstrekt, het bestek geschreven en de aannemer had gecalculeerd.

Maar het verhaal ging als volgt;

Het oude witte huis en het bakstenen huis uit de jaren zeventig dat fungeerde als tijdelijke woning.

In 1998 aan de Schie in Rijswijk besloot een tuinder zijn land te verkopen aan een projectontwikkelaar. Dit was meteen een goede reden om zijn bedrijf te beëindigen. Op de plek, van zijn huis en bedrijfsruimten, een terrein van circa 1400 m2, zou een nieuw woonhuis moeten komen.

Een ruim woonhuis geschikt voor bewoning van twee personen met de mogelijkheid voor het ontvangen en laten overnachten van vier gasten. Het huis zou zo op de kavel worden gesitueerd dat de tuinen zoveel mogelijk op het zuiden en zuidwesten zouden liggen. Omdat aan de zuidzijde grenzen spoedig de nieuwe huizen van de projectontwikkelaar zouden verschijnen lag hier een mogelijk privacy conflict.

Door het huis te voorzien van een verhoogde plint (600+) waarop de bebouwing en de terrassen zich zouden bevinden, werd het mogelijk een beter zicht te verkrijgen op de Schie. De garage zou aan de noordzijde van het huis een plek vinden. Het huis werd voorzien van een gedeeltelijk overdekte patio.

We hebben samen een schetsontwerp gemaakt, daarna een voorlopig ontwerp en vervolgens een bouwvergunning (zoals dat toen heette) aangevraagd. Aan het einde van 2001 waren we zo ver om de aannemer te vragen een prijs te maken, precies in de overgang tussen gulden en euro. Hij maakte een begroting en toen viel het project stil.

#Woonhuis

34 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn