Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn        

  • Bas Gremmen

1998 Boekhorststraat Den Haag


Als een vervolg op het project aan de Voldersgracht in Delft werden we betrokken bij de renovatie van een ander oud pand in de binnenstad van Den Haag. De vraag was om er een winkel van te maken met daarboven gelegen appartementen. Bij dit soort panden weet je nooit hoe goed de kwaliteit werkelijk is als je voor de eerste keer door het nog ingerichte pand loopt. Pas nadat het interieur tot op het casco is gesloopt, blijkt pas precies wat je in je handen hebt. En dat bleek niet heel veel te zijn in dit geval.

Nu een flink aantal jaren later, staat het pand er wat betreft de appartementen goed bij. De schilder lijkt niet al te lang geleden langs te zijn geweest. Wat betreft de winkel is het wat anders. Er zit nu een kleine supermarkt in, en in het verleden was het blijkbaar ook het onderkomen van een slager. Alle restanten van kleine verbouwingen in de winkel zijn nog steeds zichtbaar. Ze geven het gebouw een rommelige indruk. De kleine tuin is bijna geheel volgebouwd en overkapt met een kunststof golfplaat. Vanaf de begane grond is er geen zicht meer op de achtergevel.

Het pand was in gebruik als Sierhuis V.U.V, wat in de praktijk er op neer kwam dat ze behang en gordijnen verkochten. Het hele pand was ooit in gebruik als showroom, maar ook als confectieatelier. Duidelijk was te zien aan de inrichting en aftimmering dat het gebouw reeds lange tijd niet meer werd gebruikt. Het was een pand met een typisch indeling met een voor- en achterhuis met een tussenlid, waarin toiletruimten waren gerealiseerd. Het hoofdgebouw was al eerder uitgebouwd. Oorspronkelijk was het pand half zo diep, te zien aan de balklagen die van voorgevel naar achtergevel liepen.

De vraag was om er een winkel van te maken met daarboven gelegen appartementen. De aparte opgang was al lange tijd verdwenen, als die er al ooit had gezeten. Plannen gemaakt en vergunning gekregen. Bij de sloop bleek pas goed hoeveel er aan het pand ooit was geknutseld in de loop der jaren. Niet alleen was het pand dieper gemaakt maar ook hoger. Nog erger waren alle wijzigingen in de laatste tientallen jaren. Op vele plaatsen in de balklaag kwamen allerlei trapgaten tevoorschijn. Samen met de openingen voor schoorstenen bestonden sommige vloeren uit slechts enkele balken die van bouwmuur naar bouwmuur liep. Hier moest wel iets aan gebeuren.

Dat de achtergevel slecht was, wisten we. Daarom is de gevel, net als de tussenliggende toiletgebouwtjes, voor een belangrijk deel gesloopt en opnieuw opgemetseld. Nog erger was de kap van het gebouw. De gemeente had aangegeven daarin monumentale waarde te kunnen herkennen. Wij hadden daar onze twijfels bij en hadden de kap ondertussen al flink gestempeld. Het bleek dat enkele dunne kolommetjes verantwoordelijk waren voor het omhoog houden van de hele kap. Toen de betrokken ambtenaar op het werk kwam en de zaak in ogenschouw nam, vertrok hij al zeer spoedig met de mededeling dat wat hem betreft de hele kap zo snel mogelijk moest worden gesloopt. Niet alleen was het niet waardevol, maar ook erg gevaarlijk.

Een serie stalen spanten werd het alternatief. Samen met een flink aantal voorzieningen om de gevels aan de balklaag te koppelen en de stabiliteit van het geheel te verzekeren. Nu konden we in de uitvoering werken aan de realisatie van het aparte trappenhuis voor de twee appartementen en de indeling van de woningen.

#WonenbovenWinkels

30 keer bekeken