• Bas Gremmen

1997 Nisa Lelystad


Ga ik voor het eerst in vele jaren weer eens terug, blijkt het Nederlands Instituut voor Scheepsarcheologie afgelopen 1 januari te zijn gesloten. Dit gebouw, als een omgekeerde scheepsromp, is in 1999 geopend voor het onderzoek aan oude schepen die men in Nederland heeft gevonden tijdens werkzaamheden voor bijvoorbeeld de IJsselmeer polders. De plek, midden in de oude Zuiderzee, is niet toevallig, hier begon het allemaal bij de drooglegging van de polders.

Het 150 meter lange gebouw is gebouwd zodat de vondsten uit de zee aan een zijde kunnen worden binnengebracht en steeds een beetje opschuiven in het proces totdat het is geconserveerd en geschikt om te worden tentoongesteld. De basis wordt gevormd door 27 ellipsvormige houten gelamineerde

spanten.

In 1997 heb ik KCAP architecten geholpen bij de werktekeningen van dit gebouw. Wat met name belangrijk was een zeer precieze afstemming van de kromming van de spanten met de verschillende lagen gevelbekleding in langs en dwarsrichting. Ik vind in mijn archief complexe tabellen terug van de precieze coördinaten van ieder punt langs de kromming.

In de tekeningen waar ik aan heb gewerkt zie ik een (Zweeds rabat) houten bekleding in de langs richting in de bovenste deel van de gevel en een geprofileerde stalen gevel langs de begane grond. Dit is blijkbaar in een later stadium geschrapt en vervangen door een stalen gevelplaat over de gehele gevel. De kopgevels zijn gemaakt met een gevelsysteem van Butzbach. De oostgevel, daar waar de kraanbaan naar binnen doorloopt, is geheel demontabel als dat nodig mocht zijn voor omvangrijke onderdelen.

#Samenwerkingmetcollegas #Museum

82 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn