• Bas Gremmen

1997 Fachhochschule Potsdam


Begin van 1997 werd ik gevraagd door Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Urbis om deel te nemen aan het ontwerpteam voor een Prijsvraag in Postdam. Het werk vond plaats in Keulen bij Astoc architects and planners, op dat moment een bedrijf van Kees Christiaanse.

Het was een bijzondere tijd aangezien het team, onder leiding van Peter Berner, precies wist wat te doen om een kans te maken op de 1e prijs voor deze prijsvraag. Mappen vol informatie over de opgave, referenties, maar ook over de leden van de jury stonden het ontwerpteam ter zijde bij het nemen van strategische beslissingen bij het ontwerp en de presentatie. Dat het uiteindelijk een derde plaats opleverde lag aan het feit dat ons plan teveel leek op het plan dat de eerste prijs kreeg werd ons verteld. Het zou de opdrachtgever in de verleiding kunnen brengen om met de 2e prijswinnaar in zee te gaan als de onderhandelingen te stroef zouden verlopen. Als het waar is, is het een mooi voorbeeld hoe politiek, naast architectonische kwaliteit, vaak een prominente invloed uitoefent bij de jurering.

Mijn bijdrage zat (hoe kan het ook anders) in de details van de dubbele gevel met veel aandacht voor het milieu en met een werkend energie concept. Met natuurlijke ventilatie, nacht koeling, betonkernactivering, warmteterugwinning en daglicht geregelde verlichting. Ook voor 2016 nog een goed en doordacht concept!

#Samenwerkingmetcollegas #Publiekewerken

4 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn