• Liisa Aholainen

1997: Woonhuis Rotterdam


De inrichting van de badkamer is een onderdeel van een verbouwing van een mooi statig pand in de Oranjelaan te Rotterdam. Deze in het begin van deze eeuw gebouwde woning was uitgerust met een kleine badkamer zonder enig comfort. Behalve dan een raam gevel van het hoekhuis van een drie-onder-één-kap type. De wens van de opdrachtgever was om in de verbouwing plaats te laten vinden in de geest van de jaren ’20 met het comfort van nu.

Opdrachtgever: Particulier

Aannemer: A. van der Lugt b.v. Vlaardingen

Loodgieter: N. Stijnen v.o.f, Vlaardingen

Electricien: Jabreco, Vlaardingen

Natuursteen: Vasto B.V. Alblasserdam

Fotografie: Maurice Brandts fotografie, Rotterdam

Resultaat hiervan is een sobere ingetogen badkamer met een bijzonder materiaalgebruik. Zowel de wanden als de vloer zijn uitgevoerd in het 20 mm dikke marmer ‘Crèma Marfill’. Op de vloer in een diagonaal tegelpatroon en op de wanden in een horizontaal strokenverband. Ter aanvulling in de vloer zijn als een tapijt negen hardstenen dropjes ingelegd. Het sanitair is van Sphinx in een klassiek witte kleur, een stalen bad en douchebak van Bette. De kranen van Lefroy Brooks zijn als barok contrast toegevoegd aan het prachtige zandkleurige fond van het marmer.

De ovalen wastafels zijn gemonteerd onder een blad van Belgisch hardsteen. Dit blad rust op een tweetal muurtjes van marmer waartussen een kastje van kersenhout is gemonteerd met deurtjes bezet met nylonglas. Boven de wastafels hangt een spiegelkast van Rifra.

Naast de badkamer hebben we ons bemoeid bij de renovatie van een aantal essentiële onderdelen van het huis naast de renovatie van de keuken en de woonruimten. De toiletten zijn vernieuwd op de 1e en de 2e etage. De vloer in de gang en de keuken is nieuw aangebracht in hardsteen en de gehele begane grondvloer is geïsoleerd. In de keuken is elektrische vloerverwarming aangebracht.

Het het gehele huis is geschilderd in een kleurenschema van onze hand. Op een van de foto’s is te zien hoe dat ter plaatse van de badkamer resulteerde in een tricolore. In de hoek van het plafond komen drie kleuren bij elkaar.

De aandachtrekker in het huis was de badkamer die geheel uit marmer was opgetrokken. Die trok ook de aandacht van het TV woonmagazine van Veronica. De badkamer is toen nog te zien geweest in dit programma. Ik ben toen nog geïnterviewd door Judith de Klijn over deze badkamer, een leuke ervaring!

Helaas is het woonhuis ongeveer een jaar geleden verkocht en hebben de nieuwe eigenaren het hele gebouw nogmaals geheel verbouwd. We waren niet in staat om foto’s te maken van het originele huis, dus we moeten ons beperken tot archiefmateriaal

#Woonhuis #Badkamer #Keuken

52 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn