• Bas Gemmen

1996: Wonen boven winkels 1 Delft


De Voldersgracht met de panden 3,4 en 5

Dit was mijn eerste wonen boven winkels project. In Voldersgracht 3 zat jarenlang een meubelzaak die niet alleen de begane grond gebruikte maar ook de verdiepingen daarboven én de bovenverdiepingen van Voldersgracht 5.

Opdrachtgever: Particulier

Aannemer: A. van der Lugt b.v. Vlaardingen

De voorgevels van de Voldersgracht 3 en 5

Toen de meubelzaak vertrok kwam de eigenaar van de panden op het idee om de bovenverdiepingen te renoveren tot twee appartementen. Aangezien er direct achter het bouwblok een steeg is (Halsteeg) was het niet ingewikkeld om een toegang te maken tot beide appartementen via de achterzijde. Via het dak van Voldersgracht 4 konden beide appartementen worden aangesloten op het trappenhuis In de winkelruimte zelf van de Voldersgracht 3 en 5 was geen plaats meer voor een voordeur en trap naar de woningen.

De eigenaar van de panden was wethouder geweest in Vlaardingen en wist wat het betekende voor de stad als de bovenverdiepingen leeg blijven staan voor het aangezicht van de stad en de sociale controle.

Het was mijn eerste keer dat ik een aantal oude panden mocht renoveren en werd geconfronteerd met de problemen in de maatvoering. (niets klopt precies) Ook was het een puzzel om bijvoorbeeld in de kap het dak op een goede manier te isoleren met toen nog dampremmende lagen tussen en om de verschillende dakspanten en gordingen heen. Gelukkig kunnen we dat tegenwoordig dampopen realiseren.

Het was toen minder gebruikelijk met rookmelders te werken, in plaats daarvan werd een eis gesteld aan de brandwerendheid van de binnendeuren (20 min)

De Halsteeg aan de achterzijde met daar het trappenhuis voor de nummers 8 en 10.

#WonenbovenWinkels #Woonhuis

39 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn