• Bas Gremmen

1996: Ahoy complex Rotterdam


De nieuwe entree aan het oude sportpaleis

Voor Kraaijvanger + Urbis z heb ik een periode gewerkt aan het bestek voor de verbouwing en uitbreiding van het Ahoy complex in Rotterdam. Het project was in handen van architect Dirk Jan Postel.

De werkzaamheden waren verdeel in een aantal bouwdelen. Ik heb gewerkt aan de nieuwe entree van het sportpaleis en ook aan de nieuwe (tennis) hal aan de achterzijde. Ik ben betrokken geweest tot het moment dat de aannemers gingen rekenen en dat er contracten gesloten konden worden.

Het fantastische aan het architectenbureau Kraaijvanger was dat ze een eigen calculatie afdeling hadden waarmee ik regelmatig overleg pleegde om de wijzigingen tussen het definitief ontwerp en het bestek te bespreken. Tijdens ieder ontwerpproces veranderen er dingen tussen de verschillende ontwerpfasen. Het is dan belangrijk, vind ik, om de vinger aan de pols te houden. Als dingen duurder uitvallen dan in een vorige fase, moet je dat weer ergens anders bezuinigingen. Dat ging me goed af en ik weet nog dat dit deel van het project binnen budget was gecalculeerd door de aannemer.

Bij het werk aan de grote hal werd me op een dag goed duidelijk wat de invloed is van een constructief ontwerp op de prijsvorming van een project. Op dat moment waren de stabilisatiebokken aan de zijgevel nog bedacht in ronde kolommen. De grote lensvormige liggers die de hal overspannen gaan natuurlijk verticaal vervormen onder invloed van de wind. Bij dergelijke constructies praat je dan al snel over 10 – 20 cm in het midden van de ligger. De constructeur informeerde mij dat we 10 cm konden winnen als we de wanddikte van de kolommen zouden laten toenemen. Een rekensom, met de tabellenboek in de hand, leerde mij dat deze beslissing vele, vele kilo’s extra staal zouden betekenen. Aangezien staal per kilo wordt afgerekend spraken we over ongeveer een 1,5 ton aan guldens in die tijd. Voor dat geldt kun je prima een goed detail maken dat die wat grotere beweging op kan vangen.

#Samenwerkingmetcollegas #Publiekewerken #sportcomplex

17 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn