• Bas Gremmen

1996: 84 woningen in Tilburg


Voorgevels aan de Iepenstraat

De autovrije straatjes tussen de woningen en de in tweetallen gegroepeerde woning toegangsdeuren geven het een dorps karakter. Deze wijk in Tilburg van KCAP architecten is een kleurrijk geheel geworden. Het bijzondere is dat de wisseling van de kleur baksteen niet samenvalt met de scheidingen van de woningen. De kleurkeuze in dit project lijkt te worden gerespecteerd door de eigenaren, het geheel ziet er goed uit.

Wat ik me herinner zijn de spiltrappen die in dit project zijn toegepast. Dit vormt een groot object in de plattegrond een beetje een sta in de weg. Gekker is het feit dat de meeste woningen geen toilet op de begane grond hebben gekregen, maar op de eerste verdieping.

In de gevels is goed te zien hoe de kozijnen niet boven elkaar zijn geplaats maar per verdieping verspringen. Iets wat in die tijd bij bijna bij ieder project van dit architectenbureau voorkomt. Ik heb aan diverse projecten getekend, waaronder een woontoren met repeterende verdiepingen, maar waarbij iedere verdieping toch weer anders is door de plaatsing van de kozijnen.

Het aardigste aan dit project zijn de aan de woning gekoppelde praktijkruimten aan de Beukenstraat en de ateliers aan de zuidkant aan de Taxusstraat. Jammer is altijd wel dat dit soort ruimten met veel glas op de begane grond hun doorzichtigheid verliezen doordat de bewoners ze sluiten met lamellen of dichtplakkern met folie.

Bergingen aan de Magnoliaerf en alls laatste aan de Taxusstraat

Praktijkruimten aan de Beukenstraat (direct toegankelijk vanuit de woning)

#Woningbouw #Samenwerkingmetcollegas

36 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn