• Bas Gremmen

1996: 104 Appartementen in Schiedam


Voorgevel met de deels nu wit geschilderde kozijnen ipv donkergrijs

Dit lange gebogen blok maakt onderdeel uit van een groter stedenbouwkundig ontwerp op het Hollandia terrein te Schiedam. Hier waren in 1993 al 75 stadshuizen gerealiseerd. Voor KCAP architecten uit Rotterdam heb ik in 1996 gewerkt aan de tekeningen voor het definitieve ontwerp. Dit lange (100m1) gebogen blok bestaat uit vier zich repeterende rechte bouwblokken die onder een hoek (5 gr) zijn aangesloten aan elkaar.

Ten tijde van de realisatie van dit bouwblok waren de eisen die aan vluchtwegen werden gesteld door de brandweer aangescherpt. In dit project is het (vlucht)trappenhuis alleen toegankelijk via een korte buiten galerij en bovendien is het trappenhuis vanuit ieder appartement op twee verschillende manieren te bereiken. Deze oplossing heeft zijn effect gehad op de uitwerking van de achtergevel.

Vluchttrappenhuis

Plattegronden BG, 1e, 5e en 6e etage

Voorgevel, doorsneden en achtergevel

Oplegging steen op latei

Curieus in dit project was de dubbele bouwmuur met een holle ruimte er tussen. Ik weet niet of dat zo is uitgevoerd, maar ik vond dat toch wel een rare oplossing. Alleen op de begane grond is deze wigvormige ruimte gebruikt als vluchtgang gebruikt voor de bergingsgangen.

Voor mij was het ook de eerste kennismaking met de door stelen lateien gedragen metselwerk gevels, in de oplossing die hier is gekozen is te zien dat de onderste steen niet waterpas op de latei ligt, dat geeft een wat instabiel beeld.

Wat is van dit project heb geleerd is de ingenieuze manier waarop je een aantal woningen kan aansluiten op een enkel trappenhuis terwijl het blok circa 25 meter lang is. Hierdoor zijn wel twee bijzondere woningen ontstaan waarbij je eerst door de gang van de slaapkamer bij de woonkamer arriveert. Iets wat ik zelf niet snel zou overwegen. Ook is interessant hoe door het gebruik van balkons en dakterrassen een gevarieerd gevelbeeld ontstaat.

Een fraai complex appartementen, met name de woningen op de hoogste verdiepingen hebben grote dakterrassen. Sommige appartementen hebben bijna 90 m2 dakterras!

Terwijl ik er een aantal fotos maakte werd ik aangesproken door een van de bestuursleden van de VVE die me vertelde van de problemen in het complex. Een van de zaken die ze anders hebben aangepakt is dat een deel van de kozijnen op de zonnige zuidgevel nu wit zijn geschilderd in plaats van donkergrijs. De donkere kleur en de warmte die daarbij ontstaat zorgde voor veel scheuren in het schilderwerk wat ook tot rotting van de kozijnen heeft geleidt. Ze hopen er nu met de nieuwe kleur minder onderhoud aan te hebben!

Kopgevel met versprongen kozijnen

#Samenwerkingmetcollegas #Woningbouw

41 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn