Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn        

  • Bas Gremmen

1995: Woonhuis Breda


1995: Aanbouw in Breda

De functie van de uitbreiding van dit woonhuis is een keuken. Om een hoge borstwering in de tuin te voorkomen is de uitbouw verdiept (-300 mm) ontworpen. Op deze wijze ontstaat een relatie tussen aanrechthoogte en de eettafel buiten in de tuin. Het draairaam fungeert als doorgeefluik. De oorspronkelijke keuken wordt door middel van een doorbraak (1800 mm) in de bouwmuur betrokken bij de woonkamer, gezamenlijk vormen ze een verblijfsruimte. De achteringang van de woning is verplaatst naar de smalle hals tussen de oude keuken en de nieuwe keuken. Op deze wijze blijft een karakteristiek deel van de gevel, de dubbele deur met glas in lood zoveel mogelijk onaangetast. Ook blijft de daglichttoetreding in de woonkamer vrijwel ongewijzigd. De hals tussen de uitbouw en de woning wordt gevormd door een stel houten kozijnen. Ten behoeve van de brandwerendheid wordt aan de constructie naar de buren (no. 6) een brandvertraging geëist van 60 minuten. Het glazen dakje om die reden een brandvertraging van 30 minuten.

Helaas nooit uitgevoerd dit pareltje. Het is een ver uitgewerkt voorstel dat op het allerlaatste moment toch niet is uitgevoerd. In mijn archief vindt ik fundering plannen, werktekeningen, kozijnstaat en een uitgewerkte begroting. Het idee achter dit plan had ik al een keer eerder uitgevoerd tijdens mijn allereerste project in Harderwijk tijdens mijn studie in Delft en die ik na dit project op verschillende manieren weer opnieuw heb toegepast.

In dit soort plannen probeer ik ruimtelijkheid toe te voegen door middel van het maken van extra ruimte (s) en nieuwe ruimtelijke verbanden. Niet door bestaande ruimten groter te maken. Het levert meer op, stelt de bewoners in staat meer dingen tegelijk te doen zonder elkaar te hinderen als dat niet gewenst is. Maar zeker niet onbelangrijk, de originele structuur van het woonhuis blijft overeind, het is een ingreep die reversibel is. De uitbouw is te maken zonder dat er belangrijke constructieve ingrepen nodig zijn, behalve voor de uitbouw zelf. Dit scheelt in de kosten, geeft minder risico’s in de uitvoering en toont meer respect voor het huis.

#Aanbouw #Woonhuis

32 keer bekeken