• Bas Gremmen

1993: 130 woningen in de Kinkerbuurt


130 woningen in de Kinkerbuurt Amsterdam

In 1993 werd ik ingehuurd door Lafour en Wijk Architecten in Amsterdam voor een project in de Kinkerbuurt. Een bijzonder project omdat het verdeeld was over vijf kavels in de Da Costastraat, De Kinkerstraat en aan de Nassaukade. Het project was in de overgang tussen definitief ontwerp en de bestek fase, het moment waarop de stukken naar de aannemer gaan ter calculatie. In eerste instantie was het de bedoeling dat ik een zestal weken zou assisteren, het werden negen maanden!

Opvallend in dit project was het vele gebruik van geprefabriceerde betonnen balken, kolommen, balkonplaten en zelfs privacy schermen op de dakterrassen. En niet alleen geprefabriceerd, maar allemaal in bijzondere vormen, vooral in het gebogen complex aan de Nassaukade.

Ik herinner me nog heel goed de licht gebogen prefab betonnen ligger in de gevel aan de Nassaukade. Niet alleen de vorm maar ook de aansluitingen op het bovenliggende metselwerk -balkon en het onderliggende metselwerk –kozijn –garagedeur maakten vele details noodzakelijk. Wat er nu op de foto’s uitziet als één en hetzelfde ding, is in werkelijkheid vele malen complexer’. Ook hoe de het balkon aansluit op dezelfde gevelband was een leuke puzzel die me veel heeft geleerd

Tijdens de uitwerking van het project bleek dat het aantal verschillende kozijnen velen malen groter was dan het afgesproken aantal van 250 typen met de aannemer (bouwteam?) Er was een rationalisatieslag noodzakelijk zonder dat de kwaliteit van het werk in het geding kwam. Een bijkomende complexiteit was dat bijna ieder geveldeel te maken had met een andere geluidsbelasting van de straat. Dit resulteerde in een reeks van verschillende suskasten, maar ook glassamenstellingen, waardoor bijna ieder kozijn op een of andere manier uniek was.

Foto's: Nassaukade - Kinkerstraat en 2 complexen aan de Da Costastraat

Rond de eeuw-wisseling heb ik al een keer eerder foto's gemaakt. De hieronder getoonde foto's laten aan de linkerzijde de situatie zien 16 jaar geleden en aan de rechterzijde de situatie in begin 2016. Goed is te zien dat deze gevel er nog heel goed uitziet, op een aantal lichte vervuiling na op de plek waar bijvoorbeeld de twee prefab betonnen afdekbanden bij elkaar komen in een kit voeg, op die plek lekt wat vaker dan anders vervuild water langs de gevel. Topproject!

#Samenwerkingmetcollegas #Woningbouw

29 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn