• Bas Gremmen

1992: Werkcentrum


Bospolder Tussendijken, Arbeidsbureau Rotterdam

Tijdens mijn werk bij de bewonersorganisatie Bospolder Tussendijken kwam ik in contact met de projectleider van een werkcentrum van het toenmalige arbeidsbureau. Ze waren bezig met een locatie in deze wijk, en deze locatie moest nog worden ingericht. De beoogde locatie was gelegen aan de Rosener Manzstraat, maar dit nieuwbouwproject van Architectenbureau Wytze Patijn was nog niet klaar. Als een tijdelijke locatie zijn we begonnen met een plan voor de Rosier Faasenstraat 29. Nadat dat gereed was zijn we verder gegaan met de plannen voor de definitieve locatie.

Op beide locatie betreft het voornamelijk een interieuropgave. Een opvallend element is de groene tafel/balie die op de foto is te zien. We hadden deze al gemaakt voor de Rogier Faasenstraat, maar deze is hergebruikt op de nieuwe locatie. In tegenstelling tot veel andere werkcentra in die tijd was de opvatting van de projectleider dat de balie niet 1,2 meter hoog moet zijn met kogelwerend glas er om heen. De cliënten konden gewoon om de balie heen lopen en zien of hun consultant aanwezig was. Door deze open aanpak (transparant noemen we dat tegenwoordig) is er nimmer een incident ontstaan tussen werknemers en cliënten terwijl in andere werkcentra werknemers wel eens aan de stropdas over de balie werden getrokken!

We hebben in dit project veel aandacht besteedt aan de kleuren, materialen en meubilair voor zover het budget dat toeliet. We herkennen hier stoelen en tafels van Arne Jacobsen (super ellips en de vlinder) in diverse kleuren. Het werkcentrum zou een aantal jaren dienst doen waarna het zijn functie verloor...

Bij een bezoek aan de locatie lijkt het dat de locatie nu door de politie wordt gebruikt. Het ziet er niet uit dat er intensief gebruik van wordt gemaakt. Opvallend is dat de stalen luifel die we indertijd hebben aangebracht er nog steed is. Dat geldt ook voor de hardglazen deur die we hebben aangebracht in plaats van de foeilijke deuren van het bureau van Wytze Patijn. De luifel is nu voorzien van duivenpennen, maar desalnietemin is er plek voor een vogelnestje!

#Kantoorinterieur #Kantoor

9 keer bekeken

Arkkitehtitoimisto Bas Gremmen   |  +358 (0) 45 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn