Bas Gremmen Architectuur   |  +35845 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn        

20-May-2018

20-May-2018

Please reload

Recente berichten

1990  Woonhuizen in Delft

January 14, 2016

Dit was een (collectief) particulier opdrachtgever à la lettre. De gemeente Delft stelde een lang kavel ter beschikking op een prachtige plek in Delft aan het Doelenplein. Hier was enige tijd daarvoor de Doelen bioscoop afgebrand. Onder supervisie van Fons Verheijen is hier een arrangement gemaakt van ca 20 individuele ontwerpen.  Want pas nadat de ontwerpen waren gemaakt is het geheel in een compositie geplaatst en wisten de kaveleigenaren, welk kavel ze precies zouden krijgen.

 

 

 De eigenaren zijn door verloting in aanmerking gekomen van een kavel waarbij ze in een bijeenkomst opstonden en aangaven hoeveel strekkende meter gevel ze zouden willen kopen. Dat duurde net zo lang als dat de strook lang (120 m1) was. Mijn opdrachtgevers waren de laatsten die nog werden ingeloot en konden nog precies 9,5 meter afnemen. Wat later die avond is daar nog een halve meter bij gekomen. 

 

 De fundering voor de gehele straat is collectie aanbesteed geweest aan aannemingsbedrijf Dop uit de Lier. Vervolgens is de opbouw gerealiseerd door bouwbedrijf BBR uit Ridderkerk. Die opbouw hebben we samen met vier kaveleigenaren en drie architectenbureaus aanbesteed. (van Bergen & Witte architecten, HDZ Architecten en Böhtlink Architectenbureau)

 

Het was mijn eerste project, en zoals later usance zou blijken, het meeste van de werkzaamheden heb ik zelf gedaan. Dat was een fantastische leerschool waarbij ik veel ondersteuning heb gekregen van mijn collega’s architecten én natuurlijk mijn opdrachtgevers. De eerste tekeningen heb ik nog op de tekenplank gemaakt, maar zodra de financiën het toelieten heb ik mijn eerste CAD tekensysteem gekocht.

 

Aan een aantal details kun je zien dat het beter had gekund. Zoals de afdekbanden op de kalkzandstenen gevels afgewerkt met buiten gevelstucwerk van Strikolith. Nu na 23 jaar na oplevering (november 1993) is er schade te zien aan het stucwerk, vermoedelijk door indringing van water. Ook in het interieur is er door de eigenaren weinig veranderd in de afgelopen jaren. Het oorspronkelijke kleurenschema is in stand gehouden.

 

 

 

Please reload

Zoek op onderwerp
Please reload

Archief