Bas Gremmen Architectuur   |  +35845 2085091  |  Email-gremmen   |  LinkedIn        

20-May-2018

20-May-2018

Please reload

Recente berichten

1996: Bedrijfsruimte Hoogvliet

February 28, 2016

Deze bedrijfsruimte is van oorsprong bedacht voor een verhuurder in met name hoogwerkers. Met dat doel hebben we een heel groot dak ontworpen, met daaronder geschoven het bijbehorende kantoor. Het grote dak is het resultaat van een systeembouwer (Remco ruimtebouw) die op een heel effectieve manier meters kan maken. Op manier konden de hoogwerker droog worden opgeslagen.

 

Opdrachtgever: Westerhof beheer BV, Hellevoetsluis

Architecten begroting;  Ingenieursbureau Multical

Aannemer: Breijer bouw, Rotterdam

Aannemer staalbouw:  Remco metaalindustrie, Best

Constructeur: Bouwtechnische adviesbureau de Beijer, Riethoven

 

Deze bedrijfsruimte is van oorsprong bedacht voor een verhuurder in met name hoogwerkers. Met dat doel hebben we een heel groot dak ontworpen, met daaronder geschoven het bijbehorende kantoor. Het grote dak is het resultaat van een systeembouwer (Remco ruimtebouw) die op een heel effectieve manier meters kan maken. Op manier konden de hoogwerker droog worden opgeslagen.

 

Het kantoor is een bijzonder project geworden waarbij we zowel de buitenkant als wel het interieur hebben ontworpen. In het interieur vinden we kasten, tafels en binnenwanden bekleedt met zorgvuldig geselecteerde platen lauen meranti platen afgewisseld met bulletinborden van Forbo.

 

De binnenkozijnen en deuren zijn gemaakt van Orgeon Pine, in een blanke lijnolie afgewerkt van Olympic Stain. Het dak van het kantoor is uitgevoerd in een balklaag van gelamineerd vuren met in het zicht gelaten chipboard underlayment. Samen met de in het zicht gemonteerde ventilatiekanalen van verzinkt staal creëert dit een warm en toch ook zakelijk interieur.

 

Lucht en Licht

Die ventilatiekanelen zijn verbonden met een ventilatieunit (Menerga resolair) met gebalanceerde ventilatie met warmte én vochtterugwinning realiseerde. Toentertijd een nouveauté. Die kanalen, die dus ook lucht inde kantoren inblaast was voorzien aan de bovenzijde van een serie gaatjes die samen met de loodgieter proefondervindelijk waren aangebracht. Hierdoor wordt de ventilatielucht zeer gelijkmatig in de ruimte gebracht.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de verlichting zocht ik een armatuur die zowel direct (beeldschermvriendelijk) als indirect licht zou geven. Op die manier zou het houten plafond mooi worden aangestraald. Van Erwin Deibel en MVDRV kreeg ik toestemming om de lamp die hij voor Villa VPRO had ontworpen nogmaals in productie te nemen voor 100 stuks. Dat hebben we voor onze eigen rekening en risico laten uitvoeren in de wetenschap dat we 70 van dergelijke armaturen konden gebruiken in het kantoor.

 

Terugkijkend in de tekeningen zie ik dat we werkelijk bijna alles hebben uitgetekend. Niet alleen een overzichtelijke kozijnstaat, maar ook heel gedetailleerd de (binnen)gevels, de binnenwanden en natuurlijk het meubilair.

 

Ander bedrijf, ander gebruik van de ruimte

Helaas is een aantal jaar na de oplevering het bedrijf in Hoogwerkers overgenomen door Peineman die op hetzelfde bedrijfsterrein een eigen locatie heeft en men heeft dit gebouw verlaten. Het is nu in gebruik door een heel ander type bedrijf Maas Group. Zij verzorgen de bevoorrading van schepen in de Rotterdamse haven en gebruiken de grote hal  op een geheel andere manier. We hebben de voorgevel gesloten en hebben in de grote ruimte een aantal grote diepvriezers gebouwd. Daartoe zijn grote vriesruimten gebouwd op een nieuwe betonvloer, door middel van vloerverwarming gescheiden van de originele betonvloer zodat de fundering niet gaat bevriest. Anders zou door de uitzetting van het water de vloer omhoog kunnen komen.

 

Ook is de huiskleur van het bedrijf gebruikt om de stalen spanten in een andere kleur te laten schilderen. Ook zijn de buitenzijden in de loop van tijd in een iets andere houtkleur geschilderd.

In een deel van de werkplaats is tegenwoordig ook een kantoor gerealiseerd. Dat het daar in de zomer wel eens warm kan worden is duidelijk als je de buitenunit van de airco zo aan de buitenkant gemonteerd ziet zitten!

 

 

 

 

Please reload

Zoek op onderwerp
Please reload

Archief